Hur fungerar ripjakt?

Ripjakt – Ripa är en fågel som är väldigt kraftig karaktär i sin smak när den är tillagad. Det var mer vanligt förr att äta den men det görs absolut. nu också och den smakar väldigt gott. Allt vilt i stort sett har väldigt mycket smak i sig och därför är det inte nödvändigt att ha massa kryddor utan det kommer till stor del att sköta sig själv. Det har lite liknande smak som orre eller tjäder om du har testat det. För att jaga ripa så är det bra att du har en hund med dig, en så kallad fågelhund. Den kommer att hjälpa dig att hitta ripan efter att du har skjutit den. Ripan skjuts ofta när den blir skrämd och är på väg upp i luften. Ripjakten i Sverige pågår från 25 augusti till sista februari.

Hagel eller kulor

Du kan skjuta ripa med antingen hagel eller kula, det är lite en smaksak vad du tycker är roligast. Det går att jaga ripa både på hösten och på vintern. På hösten så jagar man mest stående eller med en hund som attackerar fåglarna och det är när de flyger upp i luften som man passar på att skjuta dem. Vid användning av hund så är det hagelgevär som gäller. Det område i Sverige där det bedrivs mest ripjakt är i fjällkedjan. Ripan finns där i högst antal och den kan hittas långt ovanför trädgränsen och även på kalfjället.

Olika sorters ripa

Det finns två sorters ripa, dalripa och fjällripa. De är såklart besläktade med varandra men det finns skillnader. De är bägge två hönsfåglar men dalripan lever som ni har gissat mer i dalar och fjällripan på fjället. De förekommer bägge två på norra halvklotet och i stort sett överallt. Dalripan har ett vingspann på upp emot 65 centimeter och är upp till 45 centimeter lång. Dalripan finns i norra Sverige och gränsen går någonstans i Värmland. Söder om Värmland är det ytterst sällsynt att se dalripa. De lägger ungefär 8 ägg om året och är helt och hållet växtätare.

Fjällripan är till stor del lik dalripan till utseendet men vanligtvis något mindre. Fjällripan har hittats på höjder över 5000 meter så de lever verkligen högt upp. Även fjällripan är växtätare. Eftersom att de lever så högt upp så finns det inte så många predatorer som jagar dem och det gör att de är väldigt lätta att komma nära. De är inte särskilt rädda för människor. De är inte ansedda att vara utrotningshotade utan det finns gott om ripa runt om i världen. I Sverige finns det inte fjällripa söder om Dalarna.

Historik kring jakten

Ända in på 1900-talet var jakt på ripa väsentligt för många bönder för att överleva. Det var en del at den vardagliga kosten nästan. Då användes ofta snaror för att fånga ripan. Det kan göras idag också även om det är betydligt vanligare att skjuta dem. Under 1900-talet så gick populariteten ner i att jaga ripa men den har ökat sedan 90-talet igen. Antagligen för dess goda kött. De hundar som används är oftast engelsk setter, Irländsk setter, gordonsetter och pointer. Ripjakt är vanligt i England och kulturen att jaga ripa tros härstamma därifrån. För några år sedan så bestämde sig ett antal kommuner i norra Sverige för att korta ner tiden man får jaga ripa på. Det möttes av massiv kritik och eftersom att det finns gott om ripa så var jägarna inte alls beredda på beslutet. Jakten brukar kortas för arter som inte är så livskraftiga men ripa finns det gott om så det upprörde många jägare som vill ha kvar sin ripjakt.