Border collie

Border collie är en populär hundras som är känd för sin intelligens och fina temperament. Border collie ingår i gruppen vallhundar och är en av världens mest använda vallhund. Trots rasens popularitet kan Border collies vara otroligt krävande och behöva mycket stimulans. De är energiska och uppmärksamma och är en funktionell arbetshund. Att skaffa en Border collie som sällskapshund kan vara väldigt krävande eftersom rasen behöver arbeta mycket för att bibehålla ett stabilt psyke.

Utseende

Rasens utseende är som vanligast svart med vita tecken. Det finns även Border collies med brun päls med vita tecken, samt trefärgad. Alla färger på Border collies är tillåtna, men den vita färgen får inte ta överhand. Pälsens längd är kort till medellång. Mankhöjden för hanhundar är cirka 53 cm. Tikarna tenderar att ha något högre mankhöjd än hanhundarna. När det kommer till hälsa är Border collie en relativt frisk hund. Sjukdomar som kan förkomma hos Border collies är höftledsdysplasi, ögonsjukdom, diabetes, bogskador och epilepsi.

Historia

Historian bakom Border collien går tillbaka till 1800-talet. 1871 skildes collien åt med Working Collie och utställningshusen Collie. Detta var ett resultat av att vallhundsproven arrangerades. Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien, specifikt gränsområdet mellan Skottland och England. 1915 fick rasen namnet ”Border collie”. På 1970-talet började Border colliens förespråkare arbeta för att collie skulle bli en erkänd ras. Detta utifrån sina bruksegenskaper, utan exteriörstandard och med krav på att aveln av rasen skulle påverkas av utställningsmeriter. Sedan dess har rasen godkänts och avel har organiserats genom olika organisationer och kennelklubbar runt om i världen.

Egenskaper

Border collien är en hund som används till fårvallning. Det är hundarnas arbetsförmåga som anses vara den viktigaste egenskapen hos hundarna och är därmed det som påverkar aveln. Border collien är en otroligt duktig vallhund men är även en duktig lydnadshund och har visat sig duktig i agilityträning. Border collie behöver tack vare sitt vallhunds psyke, mycket stimulans och motion. Rasen behöver arbeta för att trivas och må bra och trivs därför ofta inte som enbart sällskapshund. Rasen är lättlärd och energifylld och behöver stimuleras psykiskt och fysiskt för att trivas.
Om en Border collie blir understimulerad kan den bli stressad och i värsta fall kan överdriven fixering för att valla djur eller människor förekomma.
Om en Border collie uppfostras rätt och lever under rätt förutsättningar är rasen otroligt lojal och lyhörd. Rasen är känd som en av mest intelligenta hundraserna i världen.