Bästa hundraserna för jakt

Bästa hundraserna för jakt – Hundar och människor har levt och arbetat tillsammans i tusentals år. Faktum är att våra hundkamrater var några av våra tidigaste jaktpartners. Under årens lopp har vi utvecklat många raser för att hjälpa oss att jaga, och var och en av dem har specifika färdigheter som kan hjälpa oss att hitta och säkra flera olika typer av vilt. Dessa tåliga valpar är atletiska, har en päls som är gjord för jakt och, viktigast av allt, har en näsa som hjälper dem att lukta sig till viltet

Vissa raser är duktiga på att hitta stort eller litet vilt, vissa kan spola upp det åt dig och andra hjälper till att hämta det. Beroende på vilket byte du vill ha är vissa fyrbenta jaktkamrater bättre lämpade raser än andra.

Hundraser för att hitta byte

När du jagar vilt vill du ha en hund som bokstavligen kan peka ut det. Därför är det bra att ha en Pointer vid din sida. Dessa ädla, medelstora hundar har pekat ut vilt av alla storlekar sedan omkring 1650, då de först utvecklades i England. Dessa valpar är så inställda på att hitta byten att deras jaktinstinkt börjar verka redan vid två månaders ålder.

Om du planerar att jaga i svår terräng på land eller i vattnet är en ras som är väl lämpad för denna typ av arbete den German Wirehaired Pointer. Den trådiga pälsen fungerar som en rustning för den här valpen och skyddar rasen från allt från taggiga buskar till dåligt väder. Pälsen är till och med något vattentät för jakt på sjöfågel.

Hundraser för att söka upp fåglar och vattenfåglar

När du är på jakt efter fjädervilt på höglandet är en spanielras ett bra val att följa med dig. Dessa vänliga hundar finns i olika storlekar och avlades ursprungligen för att jaga upp fåglar och vattenfåglar. English Springer Spaniel är en populär ras i USA och kan se ganska kunglig ut. Men låt dig inte luras av dessa valpars mindre storlek, eftersom de är utmärkta jaktpartners.

Om du vill ha en hundkompis som verkligen kan dyka ner för att jaga upp vattenfåglar är Irish Water Spaniel ett bra val. Dessa lockiga valpar har en naturligt vattenavvisande päls, vilket gör dem perfekta för att nå vattenfåglar i grov terräng. Irish Water Spaniel är den längsta av spanielraserna och har nosar som sniffar upp alla typer av fjädervilt.

Alternativt kan du ge dig ut med ett amerikanskt original, Boykin Spaniel. Dessa små valpar är utmärkta följeslagare när man är ute på jakt på en liten båt på grund av sin kompakta storlek. Men mindre ramar hindrar dem inte från att spola upp vilt, och dessa mångsidiga hundar hjälper till och med till att hämta det åt dig.

Hundraser för att hämta fåglar och vattenfåglar

När du jagar fåglar, särskilt vattenfåglar, vill du sannolikt ha med dig en retriever, vars huvudsyssla står i deras namn. Dessa hundar är ivriga att vara till lags och utmärkta inlärare som utmärker sig i nästan alla uppgifter du ger dem. Men de avlades ursprungligen för att hämta eller lämna tillbaka nedskjutna fåglar under jakten. Detta är en färdighet som alla typer av retrievers har utvecklat.

Om du letar efter en energisk och intelligent kamrat som kan hjälpa dig att hämta fåglar på land och i vattnet, kan du kanske jaga med en labrador retriever. Det finns trots allt en anledning till att dessa är de mest populära hundarna i USA. Labradorhundar kommer ursprungligen från Newfoundland och har en kort, vattentät päls som skyddar dem från väder och vind och gör dem till tåliga jaktkamrater. Eftersom labbhundar är bra allroundhundar som är kända för sin energi och sin iver att behaga är de ofta eftertraktade jaktkamrater.

För hängivna ankjägare bör du överväga Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Deras rävliknande utseende gör att ankorna ofta tror att de rödklädda valparna faktiskt är rävar. Detta lockar ut ankorna och när du väl har fått ner dem är en Toller mer än glad att hämta dem åt dig.

Hundraser för jakt på småvilt

När du är på jakt efter allt från tvättbjörnar till kaniner är det bästa sättet att hitta småvilt att ha en jakthund med dig. Treeing Walker Coonhound, till exempel, utmärker sig för sin förmåga att spåra och träda upp tvättbjörnar. Den här rasen har inte bara en näsa för vilt som tvättbjörnar, utan de är också snabba på fötterna. Walkers spårar och träffar bytet, vilket är anledningen till att de har fått sitt namn. De använder sin röst för att signalera när de har lokaliserat tvättbjörnen och ser till att viltet inte kan komma undan förrän du kommer fram.

Vissa andra hundar, som skiljer sig från scenthounds, använder syn och snabbhet som sina huvudsakliga jakthjälpmedel. Faraohund är känd som Maltas nationalhund och är smart som en piska och snabb som en piska också. Om du vill jaga kaniner är Pharaoh Hound den hund du bör ta med dig. Dessa fanhundar sniffar upp och jagar kaniner med kraft. Och de jobbar till och med rätt tillsammans med illrar för att hörna deras spel.

Hundraser för jakt på storvilt

När du är ute efter stora mål som hjortar, älgar eller björnar vill du ha en kraftfull hund vid din sida. En sådan som den norska älghunden hjälper dig inte bara att hitta storvilt som älg i stenig terräng, utan dessa modiga valpar håller också viltet i schack tills du kommer fram. Underskatta inte dessa medelstora hundar. De har jagat i tusentals år, ursprungligen med vikingarna. Älghundar fortsätter att användas för att fälla älgar än i dag.

Ett annat val för jakt på större byten är den karelska björnhunden. Denna mellanstora spitz är en arbetshund och, som namnet antyder, en orädd jägare av björnar. Den karelska björnhunden är en tålig valp som kan arbeta under svåra förhållanden och jagar byten med tyst smygande. Först när de hittar ett byte skäller den här rasen för att uppmärksamma dig på fyndet.