Sällsynta och ovanliga hundraser

Från Sahara till de norska öarna finns det många fantastiska hundraser som har behållit en hängiven lokal skara fans i århundraden. Och även om de ännu inte har nått den älskade Golden Retrievers världsberömmelse eller pudelrasernas popularitet är de speciella på så många sätt. Det här är de sällsynta hundraserna, som räddats från att dö ut men som fortfarande inte finns i tillräckligt stort antal för att hundälskare ska känna sig bekväma.

Så oavsett om du letar efter en ovanlig hundras att lägga till i familjen eller om du bara är nyfiken på att se vilka som är några av de mest sällsynta hundarna på planeten, så får du här en introduktion till de dyrbara hundarnas värld och deras fascinerande förmågor.

Azawakh

Azawakh är en elegant, sällsynt hundras och om du undrar hur det kommer sig att du aldrig har hört talas om dessa långbenta hundsköna skönheter tidigare, beror det på att de fram till nyligen har strövat omkring i Västsahara, där de har sitt ursprung. Även om det fortfarande är osannolikt att du möter en av dem på deras dagliga hundpromenad i grannskapet, är Azawakh-hundar inte längre begränsade till sitt hemland sedan 1970-talet, då denna ovanliga hundras började introduceras även i andra delar av världen.

Om du har turen att välkomna denna fantastiska vakthund till familjen ska du komma ihåg att deras förfäder har jagat gaseller i öknen i århundraden. Så förvänta dig en själ som är född till att springa och en våldsamt skyddande natur, komplett med ett elegant utseende som garanterat gör Azawakh-rasen till en hundälskares favorit.

Otterhund

Otterhound är en av världens mest sällsynta hundraser och är en brittisk ursprungshund som en gång i tiden var många medeltida fiskares pålitliga partner för utterjakt. Deras antal är tyvärr minskande, med mindre än 1 000 otterhundar i världen, vilket gör dem till en ganska ovanlig syn nuförtiden. Men du kommer inte att ha några problem med att känna igen dem. En lurvig hårmantel, en högljudd personlighet, en vattentät päls och en extremt tillgiven natur – det är den älskade utterhunden i ett nötskal.

Lagotto Romagnolo

Vattenretriever, tryffeljägare, utmärkt följeslagare – finns det något som den här hunden inte kan göra? Den italienska sötingen Lagotto Romagnolo döljer många imponerande färdigheter under sitt nallebjörnsutseende. De är smarta och lätta att träna, med imponerande sniffningsförmåga och vattentät päls för tillfälliga vattenäventyr. De är den ultimata arbetshunden, och även om de numera mest sitter ihopkrupen i soffan är de alltid redo att ge sig ut på en expedition. Men som med allt dyrbart är de en ganska sällsynt hundras. Rasen Lagotto Romagnolo var nästan utdöd på 1970-talet. Lyckligtvis lyckades italienska hundentusiaster rädda dem precis i tid, vilket gav oss alla en chans att förundras över deras fantastiska förmågor och vackra utseende än i dag.

Mudi

Om du älskar energirika hundar som är lite på den ovanliga sidan måste du träffa den här ungerska herdehunden. Mudi-hundarna, som är speciellt uppfödda för jordbruk, är proffs på jakt och boskapsskötsel. Dessutom har de tidigare också använts som pålitliga vakthundar, vilket gör dem till en av de bästa sällsynta hundraserna att ha i huset.

Numera har Mudi-hundarna oftast lämnat sina jaktdagar bakom sig för att bli underbara sällskapsdjur. Men de älskar inget mer än en stor gård där de kan ströva fritt och om de får en chans blir de snabbt hundsportmästare, särskilt när det gäller agilitytävlingar.

Nämnde vi också att deras lockiga pälsar gör dem till en av de mest fantastiska hundar du någonsin kommer att se? De är söta, gillar att arbeta hårt och överöser sin ägare med kyssar och kramar. Det enda felet som dessa hundar har är att de oftast finns i deras hemland Ungern.

Norsk lundehund

Letar du efter en ovanlig hundras? Vad sägs om en som har funnits sedan före den senaste istiden? Även om den nästan dog ut vid ett tillfälle finns den norska lundehunden fortfarande kvar och fascinerar oss alla med sina unika förmågor. De kan vända huvudet så långt bakåt att det når ryggraden och de kan till och med stänga öronen för att skydda dem från vatten eller smuts. Om det inte var tillräckligt för att få oss alla att bli förälskade i denna sällsynta hundras är den norska lundehunden också den ultimata vandraren tack vare sina ovanliga tassar som har en extra tå vardera. Det är inte konstigt att de är mästare på lundjakt, ett jobb som en gång i tiden gjorde dem populära hos de norska öborna. Numera är de underbara sällskap för husdjur, fulla av energi och ömhet.

Finsk spitz

Den här ovanliga hundrasen kan få dig att göra en dubbel take. Men nej, den finska spetsen är inte en räv. Trots den röda pälsen och den fjädrande svansen är de fullvärdiga medlemmar i hundklubben. Och du kommer att bli övertygad så fort du träffar dem eftersom dessa hundar inte håller sig tillbaka när det gäller att skälla. De är smarta, aktiva, orädda och har ett Instagram-klart utseende. Tyvärr var de också nära att utrotas vid ett tillfälle, och numera finns de bland oss i endast ett litet antal.

Lämna en kommentar